Üyelik Girişi
Takvim

Özbekistan'da diktatör Kerimov'un Müslümanlara yönelik uygulamaları Cumartesi günü basın açıklaması ve Pazar günü de Forum ile protesto edilecek.

Basın Açıklamasına ve Türkistan/Özbekistan Forumu'na Davet

Basın Açıklaması ve Forum'a Davet

Andican katliamının 10. yıldönümünde, 25 yıldır Özbek halkına zülmeden diktatör Kerimov ve rejimini protesto ediyoruz. Dünya kamuoyunun görmezden geldiği Özbekistan gerçeğini bir kez daha tüm dünyaya duyurmak istiyoruz.

Yaptığı işkence ve insanlık dışı uygulamalardan dolayı hiç bir yaptırıma maruz kalmayan Kerimov Diktatörlüğü; son yıllarda bu uygulamalarını iyice artırmıştır. Son günlerde Özbekistan hapishanalerinden gelen haberler; tüm Müslümanların onuru ile dalga geçildiğini göstermektedir. Özbekistan Diktatörlüğü hapishanelerinde tutulan Müslüman hanımlar zorla mini etek giydirilmek istenmektedir.

Duyarlı tüm Müslüman kardeşlerimizi Cumartesi günü (9 Mayıs 2015) saat 13:30'da Özbekistan İstanbul Konsolosluğu (Sarıyer-İstinye) önüne bekliyoruz. 10 Mayıs Pazar günü saat 10:00'da da Üsküdar Bağlarbaşı Kongre Merkezi'nde 4. Uluslararası Türkistan/Özbekistan Forumu düzenlenecektir.

Özbekistan'da Müslümanlara yönelik baskı ve eziyetlerie hergün bir yenisi ekleniyor. Diktatör Kerimov rejiminin uyguladığı medya sansürü nedeniyle Özbekistanlı Müslümanlar seslerini dünyaya duyuramıyor. Özbekistan hapishaneleri insan hak ihlallerinde dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Özbekistan'da dini yaşadığı için bir Müslüman hapishaneye atılırsa bir daha ondan haber alınamıyor. Yani hapise atılmakla idam edilmek aynı anlama geliyor Özbekistan'da.

Özbekistan'da Anayasal düzenine karşı gelmeyi, aşırı, bölücü ve dini taşkilatları kurma, başkanlık etme veya üye olma, kamu güvenliği ve kamu düzenini tehdit eden belgelerin hazırlanması ve yaygınlaştırılması gibi maddeleri ihtiva eden olağanüstü yasalar özellikle İslamcılar için uygulanıyor. İslamı yaşayan ve tebliğ edenler terör ile suçlanıyorlar ve bu kişiler yakalandıkları zaman ömür boyu hapse atılıyorlar.

İnsan Hakları İzleme Grubu (Human Rights Watch) Özbekistan'la ilgili son raporunda ülkede işkence uygulamalarının devam ettiğini ve Taşkent yönetimiyle daha yakın stratejik ilişki içinde olmak isteyen Batılı ülkelerin insan hakları ihlallerini görmezden geldiklerini bildirdi. ABD ve AB ülkelerinin Özbekistan'daki insan hakları olayları karşısındaki tavırlarının büyük ölçüde zayıfladığını; bunda da, Afganistan'a giden NATO askerleri ve ikmal yolları açısından ülkenin taşıdığı önemin rol oynuyor.

Özbekistan'da 20.000'den fazla Müslümanın siyasi tutumları ve dini görüşleri sebebiyle hapiste tutulduğu ve bu rakamın hergeçen gün arttığı biliniyor. Müslüman bir erkeğin sakal bırakması yada Müslüman bir kadının peçe takması; hapise atılması için yeterli olabiliyor. Bu mahkumlara ağır işkenceler yapılıyor ve bu işkenceler sonrası tutukluların önemli bir kısmı akli dengesini kaybediyor. İslamcı mahkumların bir çoğu ilk yıllarda işkence sırasında ölüyor. Özbekistan’daki İslam Kerimov yönetiminin işkence konusunda uluslararası anlaşmaları imzalamasına rağmen siyasi ve dini tutuklulara çeşitli şekilde baskı ve işkence yapılıyor.

Özbekistan'da muhalifleri sahte deliller ya da hiçbir delil olmadan hapse atmak, yapmadığı suçları işkence altında itiraf ettirmek, dövmek ve hatta kaynar suda haşlayarak öldürmek gibi işkence türleri kullanıldığı dünya medyasına yansımıştı. Mahkumları özel AİDS virusu taşıyan sopalarla dövmek gibi çok değişik işkence yöntemleri de uygulanıyor.

Özbekistan'da işkence altında hayatını kaybeden kişiler arasında 1999 yılında Türkiye’nin Özbekistan’a teslim ettiği Zeyniddin Askarov da bulunuyor. Askarov; Türkiye'nin insan hakları karnesinde kara bir leke olarak duruyor.

Son 10 yılın insanlık ayıplarından Andican Katliamı(13 Mayıs 2005). Andican olaylarının temelinde inançlı kesimler, Müslümanlar, Kerimov rejimene karşı olan özgür düşünceli aydınlar, özgür düşünceli iş adamları gibi toplumun bütün kesimlerinden çok sayıda kişiyi zindana atmaları yatmaktadır. Bu kişiler hapishanelerde haksız yere işkencelere maruz kaldılar. Bunun sonucunda 13 Mayıs günü bir grup Özbekistanlı, hapiste yatanları savunmak için hükümeti protesto etmek istedi. Andican şehrinde haksız yere içeri alınan insanlar için valilik önünde protesto gösterisi düzenlendi. Bu gösteriye binlerce kişi katıldı. Hükümet güçleri yaklaşık 20 bin kişiyi polisiyle, askeriyle, istihbarat güçleriyle kuşatma altına aldı ve taradı. Bu katliamda ölen insan sayısının 3000'den fazladır.

Özbekistan’ın 30 milyon nüfusundan 5 milyonu ülke dışına kaçtığı tahmin ediliyor. Sadece Rusya’da 3.5 milyon Özbek muhacirin yaşadığı iddia edliyor. Çocuklar ve yaşlılar pamuk tarlalarında zorla çalıştırılıyor. Son yıllarda Özbek muhacirlerin iltica ettiği ülkeler arasında Türkiye ilk sırada geliyor. Ancak Türkiye'deki eksik yasalar ve yanlış politiklar nedeniyle on binlerce Özbekistanlı muhacir/mülteci kaçak yaşamak zorunda kalıyorlar. Yıllardır Türkiye'de kaçak yaşan bu mültecilerin sorunları halen çözülebilmiş değil.

Türkistanlılar Özbeklerde Türkiyenin kurucu asli unsurlarıdır tıpkı Kafkasya Balkan ve Ortadoğu Müslümanları gibi. Hükümetin bunu gözönünde bulundurarak ikamet eğitim sağlık vb konularda yardımcı olmalarını temenni ediyoruz.
Âdem Çevik Türkistan Birliği Başkanı Prof. Dr. Alibey Yolyahşi Özbekler Birliği Başkanı

4.Türkistan Forumu Andican Katliamını unutma unutturma 10 Mayıs Saat10 Üsküdar/Bağlarbaşı

1.Prof Dr Alibey Yolyahşi ÖzbekBirliği Başkanı 2.Adem Çevik Türkistan Birliği Başkanı
3. Av. Muâz Yanilmaz Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı